Media Centre

 

 

Masih Ramai Keliru Dengan Kontrak Telko

17 Jan 2017, by Bernama

Oleh Sakini Mohd Said

CYBERJAYA (Bernama) -- "Mengapa saya harus bayar sekiranya tidak menggunakan perkhidmatannya? Malah, 'SIM card' itu masih lagi elok terbungkus dalam plastik dan sedikitpun tidak terusik".

Agak tinggi nada suara Priya, 31, (bukan nama sebenar) tatkala meluahkan ketidakpuasan hatinya terhadap sebuah syarikat telekomunikasi (Telko) yang dianggap telah memperdaya pengguna kepada Bernama baru-baru ini.

Terpaksa melanggan perkhidmatan pasca bayar dengan operator berkenaan disebabkan arahan majikan, pekerja swasta ini bagaimanapun tidak mahu menggunakannya selepas mengetahui liputan taliannya agak terbatas dan perlahan.

Beliau merasakan keputusannya tidak silap. Asalkan tidak guna, tidak ada pembayaran dan itu juga dijanjikan ejen. Maka, bil bulanan yang diterima setiap bulan diabaikan kerana yakin dengan kata-kata ejen.

Bagaimanapun, semuanya menjadi tidak tentu arah apabila wanita ini mendapat surat peguam yang mengarahkannya untuk menjelaskan bil berjumlah lebih RM600.

Sekiranya tidak, nama beliau akan disenaraihitamkan. Terkejut dengan apa yang berlaku, Priya tidak ada jalan lain. Mahu atau tidak, anak sulung ini perlu juga melunaskannya.

TERMAKTUB KONTRAK

"Ramai tidak prihatin dengan apa mereka tandatangani. Malah, ada sesetengah pengguna tidak membaca kontrak dengan teliti mengenai syarat, terma dan daripada situ berlaku ketidakpuasan hati.

"Mereka anggap caj tersembunyi sedangkan perkara berkenaan telah termaktub dalam kontrak.

"Jika seseorang itu sudah menandatangani kontrak dengan pembekal perkhidmatan komunikasi, caj bulanan akan dikenakan selagi dalam tempoh kontrak walaupun mereka tidak menggunakannya," kata Pengarah Forum Pengguna Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (CFM) Ahmad Izham Khairuddin.

Tidak seperti akaun prabayar iaitu perkhidmatan yang dibayar terlebih dahulu menerusi pembelian kad tambah nilai, ia tidak memeningkan kepala kerana tidak ada bil bulanan.

Selain tidak terikat dengan mana-mana kontrak dan tidak menjadi masalah sekiranya seseorang itu langsung tidak mahu menggunakan perkhidmatan prabayar berkenaan.

Bagaimanapun, tidak kepada pasca bayar kerana sudah terikat dengan perjanjian yang ditandatangani terlebih dahulu dan disebabkan itulah amat penting mereka memahami dengan jelas terma-terma termaktub dalam kontrak.

IKLAN MENGELIRUKAN

Biarpun demikian, Ahmad Izham menjelaskan situasi ini tidak hanya berlaku kepada pelanggan pasca bayar. Malah boleh dikatakan ia merangkumi aspek besar perkhidmatan komunikasi dan multimedia.

Ini termasuklah kemudahan langganan internet atau jalur lebar, siaran televisyen berbayar dan pakej pembelian telefon bimbit/gajet.

Dengan pelbagai promosi pelan yang ditawarkan ketika ini, persaingan agak sengit antara pembekal/penyedia perkhidmatan dalam menambat hati pelanggan.

Ada menawarkan telefon mudah alih pada harga murah, ada menarik minat ramai dengan bayaran bulanan rendah, malah ada mempromosikan data internet lebih banyak dengan harga istimewa.

Tawaran pakej sedemikian tidak dinafikan agak menarik tetapi sebenarnya ia agak mengelirukan kerana mungkin ada caj lain termaktub dalam kontrak.

"Majoriti masyarakat kita 'seronok' atau 'mudah terpengaruh' dengan perkataan 'murah' dan 'percuma'. Tanpa berfikir panjang dan hanya bertanyakan perkara asas, mereka terus berminat beli.

"Sebenarnya, tidak boleh bergantung penerangan penjual semata-mata. Ada sesetengah ejen tidak memaklumkan dengan jelas terma dan syarat tertentu kepada pengguna.

"Misalnya, pengenaan caj penalti jika menamatkan perkhidmatan sebelum tamat tempoh kontrak. Disebabkan itu, CFM sentiasa mengingatkan pengguna agar berhati-hati dengan tawaran promosi," katanya.

APA ITU CFM?

Bagi yang tidak berpuas hati dan merasakan terpedaya ataupun perkhidmatan diterima tidak sepertimana sepatutnya, mereka boleh mengemukakan aduan terus kepada penyedia perkhidmatan berkenaan.

Bagaimanapun, sekiranya aduan tidak dilayan atau pengguna masih tidak berpuas hati dengan penyelesaiannya, mereka boleh merujuk kepada CFM.

Ramai pengguna tidak mengetahui kewujudan CFM, antara platform yang dapat membantu menyelesaikan masalah mereka. Aduan yang diterima CFM bukan hanya tertumpu kepada perkhidmatan mudah alih tetapi apa sahaja berkaitan industri komunikasi dan multimedia seperti internet, televisyen berbayar dan radio.

"Sebelum CFM boleh campur tangan dalam sesuatu aduan, pembekal perkhidmatan mesti diberi peluang terlebih dahulu menyelesaikan pertikaian. Kami tidak boleh menerima dan memproses aduan yang belum melalui peringkat berkenan.

"Mereka mempunyai masa 15 hari bekerja menjawab aduan. Sekiranya gagal menjawab dalam tempoh masa berkenaan ataupun penyelesaian ditawarkan tidak memuaskan bolehlah merujuk CFM," kata Ahmad Izham.

Sebanyak 7,326 aduan diterima CFM sejak Januari 2015 hingga Disember 2015 dan ia adalah peningkatan sebanyak 6.11 peratus daripada 6,904 aduan pada tahun 2014.

Lebih 97 peratus daripada 7,326 aduan diselesaikan CFM pada 2015 manakala baki tiga peratus diselesaikan pada suku pertama tahun 2016.

"Antara jenis aduan yang kami terima adalah pertikaian bil, kesilapan bil, terlebih caj, panggilan tersekat, ketiadaan liputan, kelembapan internet, liputan tidak memuaskan dan penerimaan SMS tidak dilayan," katanya.

LAPOR KEPADA MCMC

CFM adalah sebuah badan berkecuali dan ini bermakna keputusan tidak semestinya hanya berpihak kepada pengguna. Tetapi, ia berdasarkan fakta dan diputuskan mengikut penanda aras yang ditetapkan Kod Amalan Am Pengguna untuk industri komunikasi dan multimedia.

"CFM boleh dianggap sebagai perantara yang cuba membantu pihak tidak berpuas hati dengan penyedia perkhidmatan berkenaan. Kelebihan CFM adalah mempunyai akses terus kepada pembekal perkhidmatan.

"Malah semua sudah tahu kalau aduan itu datang daripada CFM, hendak atau tidak mereka kena layan. Kalau tidak, kami akan panjangkan perkara ini kepada MCMC," katanya.

Menariknya, fungsi CFM bukan hanya menerima aduan tetapi badan ini juga ditugaskan untuk menyediakan Kod Pengguna yang akan digunakan sebagai garis panduan asas untuk penyediaan perkhidmatan komunikasi dan multimedia oleh pembekal berkenaan.

Pemantauan juga akan dilakukan CFM bagi memastikan penggiat industri tidak melanggar kod berkenaan dalam operasi mereka.

PERKASA PENGETAHUAN

Selain itu, CFM sentiasa meningkatkan kesedaran dan memperkasa pengetahuan masyarakat berkaitan komunikasi dan multimedia. Ini termasuklah dalam perancangan memperkenalkan penggunaan Ringkasan Maklumat Kritikal (CIS) kepada penyedia perkhidmatan industri berkenaan.

"CIS adalah ringkasan kepada terma dan syarat yang kebiasaannya ditandatangani oleh pengguna tanpa sebarang pemahaman mendalam dan kadangkala mengakibatkan mereka membayar caj perkhidmatan berlebihan.

"Ia akan menyediakan maklumat jelas tentang produk, pelan dan perkhidmatan bagi membolehkan pengguna membuat perbandingan dengan mudah tentang jenis barangan dan perkhidmatan ditawarkan," katanya.

CIS bakal dilaksanakan pada pertengahan 2017.

---------------------------------------------------------------------------

RUANGAN SISI

KEAHLIAN CFM

Forum Pengguna Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (CFM) adalah sebuah badan bebas yang ditubuhkan pada Februari 2001 oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) selaras dengan keperluan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Ia forum khusus ditubuhkan bagi melindungi hak pengguna dalam sektor berkenaan dan memudahkan kawal selia kendiri industri dengan penyertaan oleh semua pihak berkaitan termasuk pembekal perkhidmatan dan persatuan pengguna.

Setakat ini, CFM mempunyai 47 ahli yang mana 21 daripadanya persatuan pengguna. Antara pembekal perkhidmatan yang berdaftar dengan CFM adalah Altel Communications Sdn Bhd, Astro Radio Sdn Bhd, Celcom Axiata Berhad, Maxis Mobile Services Sdn Bhd dan Telekom Malaysia Berhad.

Manakala persatuan pengguna yang menjadi ahli CFM adalah Persatuan Ekonomi Pengguna dan Keluarga Malaysia (Macfea), Persatuan Pemilik-Pemilik Telefon Bimbit Malaysia (Perbit) dan Persatuan Pengguna Daerah Kuala Terengganu (PPDKT).

"Kerjasama bersama persatuan pengguna amat diperlukan kerana akses kami terbatas. Persatuan ini akan membantu CFM mendapatkan aduan daripada kawasan yang tidak dapat diakses oleh kami," kata pengarah CFM Ahmad Izham Khairuddin.

Selain itu, CFM mempunyai saluran aduan sendiri yang boleh diakses orang ramai seperti portal aduan CFM (CoP) www.complaint.cfm.org.my, emel aduan@cfm.org.my, hotline 1-800-18-2222 dan terbaharu aplikasi My Mobile Rights yang boleh dimuat turun melalui telefon pintar mereka.

BERNAMA

 
 
Share |